Gradinaeden's Blog

Just another WordPress.com site

Harul: Puterea Evangheliei

Un comentariu

Multi oameni din toata lumea care se declara crestini nu au auzit niciodata adevarata Evanghelie. Ei cred despre crestinism ca nu e nimic mai mult decat un set de reguli diferit, inlocuind regulile crestine de genul „ce sa faci, ce sa nu faci” cu cele ale altor religii. Ei continua sa creada ca trebuie sa castige drumul catre Dumnezeu si apoi sa faca tot ce le sta in putinta pentru a merita mantuirea. Aceasta nu este adevarata Evanghelie.

A-L accepta pe Isus ca si Mantuitor cu credinta ca acum va trebui sa traiesti dupa un anumit set de reguli, sau sa schimbi un set de reguli cu altul, nu este vestea buna. De ce? Pentru ca asta inseamna ca inca te bazezi pe ceea ce faci tu si iti garantez ca diavolul se va asigura ca sti ca ceea ce reusesti sa faci nu este suficient de bine. El este cel care acuza (Apocalipsa 12:10). Adevarul care face ca Evanghelia sa fie „aproape prea buna ca sa fie adevarata” este acela ca suntem acceptati de Dumnezeu prin ceea ce Isus a facut pentru noi. Revelatia asupra harului lui Dumnezeu te va elibera de o mentalitate a faptelor pe care trebuie sa le faci si te va duce catre o incredere si dependenta totala fata de Dumnezeu. Mantuirea se bazeaza pe credinciosia lui Dumnezeu, nu a noastra! Aceasta este baza pentru a mentine o relatie stransa cu Dumnezeu si pentru a primi toate beneficiile care vin o data cu mantuirea.

Romani 1:16-17

Caci mie nu mi-e rusine de Evanghelia lui Hristos; fiindca ea este puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede: intai a iudeului, apoi a grecului; deoarece in ea este descoperita o neprihanire pe care o da Dumnezeu, prin credinta si care duce la credinta, dupa cum este scris: „Cel neprihanit va trai prin credinta.”

Epistola catre Romani ne spune ca Evanghelia este puterea lui Dumnezeu. Aceasta produce viata lui Dumnezeu in oameni. Cuvantul Evanghelie a devenit astazi un termen religios care a pierdut mult din ceea ce inseamna. Multi asociaza Evanghelia cu ceva ce are legatura cu religia, in mod specific cu religia crestina dar „evanghelie” inseamna „veste buna”. Cuvantul grec „euaggelion”, care a fost tradus cu „evanghelie” in 74 versete din Noul Testament, era foarte rar in alte scrieri. El a mai fost gasit de doua ori in manuscrise extra-biblice. Aceasta deoarece acest cuvant nu inseamna doar „vestea buna” ci o mai buna descriere este „vestea aproape prea buna ca sa fie adevarata”.

In cea mai mare parte, cultura crestina de astazi asociaza Evanghelia cu aceste propozitii: „Esti un pacatos. Daca nu te pocaiesti vei ajunge in Iad.”. Aceste propozitii sunt adevarate. Exista un Rai si un Iad, exista Dumnezeu si exista diavolul si vei ajunge in Iad daca nu te pocaiesti si nu primesti mantuirea, dar chiar daca toate acestea sunt adevarate aceasta nu este o veste buna. Nu este Evanghelia. In realitate este complet diferit de ceea ce Apostolul Pavel ne invata. Romani 2:4 spune ca bunatatea lui Dumnezeu este cea care ne conduce la pocainta, nu judecata si condamnarea. Despre aceasta invata Pavel si asta este vestea buna.

Evanghelia este direct asociata cu harul lui Dumnezeu. Acesta este singurul mod in care putem obtine iertarea pacatelor, prin har, nu prin sfintenia noastra sau prin faptele noastre bune. Dumnezeu nu ia oamenii „buni” si ii mantuieste, El ii considera neprihaniti pe cei pacatosi (Rom. 4:5). Aceata produce multe probleme celor ce sunt religiosi. Ei zic, „Stai asa! Cred ca trebuie sa faci asta si aia ca sa fii sfant.”. Religia – falsa religie, conceptele oamenilor – invata ca neprihanirea in fata lui Dumnezeu si primirea binecuvantarilor Lui se obtin prin bunatatea noastra si prin faptele pe care le facem. Invatatorii religiosi spun: ” Trebuie sa vii la biserica, trebuie sa citesti Biblia, sa te rogi mult, etc. Apoi, daca faci aceste lucruri asa cum trebuie, Dumnezeu te va asculta.” Aceste lucruri sunt anti-Evanghelie! Sunt impotriva „vestii bune” a harului lui Dumnezeu pentru ca pune povara mantuirii pe spatele nostru – si nu o poti purta. Nimeni nu se poate mantui singur.

Aceasta este pe scurt falsa Evanghelie pe care cei religiosi o predica astazi. Ei poate ca vorbesc despre Dumnezeu Tatal, despre Isus care este Mantuitorul lumii care a murit pentru pacatele noastre dar la baza este o alta Evanghelie care nu este o veste buna deloc.

Galateni 1

7. Nu doar ca este o alta Evanghelie; dar sunt unii oameni care va tulbura si voiesc sa rastoarne Evanghelia lui Hristos.

Evanghelia nu consta doar in credinta in mantuire ci consta si in intelegerea modului in care aceasta mantuire este obtinuta. “Daca te porti cum trebuie si faci fapte bune atunci vei fi bun”. Acesta nu este adevaratul mesaj al Evangheliei. Uite ce spune Pavel cand s-a adresat prima oara efesenilor: Faptele Apostolilor 20 24. Dar eu nu tin numaidecat la viata mea, ca si cum mi-ar fi scumpa, ci vreau numai sa-mi sfarsesc cu bucurie calea si slujba pe care am primit-o de la Domnul Isus, ca sa vestesc Evanghelia harului lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte Pavel spune ca vesteste vestea buna a harului lui Dumnezeu. Vestea buna – sau Evanghelia – este harul lui Dumnezeu.

Pana si cuvantul mantuire nu este inteles corect. Cestinii spun ca mantuirea inseamna ca pacatele iti sunt iertate. Este adevarat ca exista un moment cand treci de la moarte la viata si cand iti sunt iertate pacatele dar asta nu este tot ceea ce inseamna mantuirea. Este o definitie incompleta. Mantuirea nu se limiteaza la experienta initiala a nasterii din nou. „Sozo”, cuvantul grec tradus prin cuvantul „mantuire” inseamna mai mult decat iertarea de pacate. Acest cuvant inseamna si vindecare, eliberare si prosperitate. Este un cuvant care insumeaza tot ceea ce Isus ne ofera prin moartea, ingroparea si invierea Sa.

Iacov 5:14-15 arata cel mai bine cum mantuirea include si vindecarea si iertarea pacatelor:

Este vreunul printre voi bolnav? Sa cheme pe prezbiterii bisericii; si sa se roage pentru el, dupa ce-l vor unge cu untdelemn in Numele Domnului. Rugaciunea facuta cu credinta va mantui pe cel bolnav, si Domnul il va insanatosi; si, daca a facut pacate, ii vor fi iertate.

Mantuirea este un pachet de beneficii si totul este obtinut prin harul lui Dumnezeu, nu prin faptele noastre. Satan va incerca mereu sa ne insele. El este cel care vrea ca noi sa credem ca putem castiga ceva de la Dumnezeu. El este cel care ne face sa ne indoim de faptul ca este voia lui Dumnezeu de a ne binecuvanta si din pacate biserica sustine aceasta idee.

Multi crestini intreaba „De ce nu sunt vindecat? Am postit, m-am rugat, am citit Biblia. Ma duc la biserica si dau zeciuiala. Fac tot ce pot mai bine. Ce cere de la mine Dumnezeu?”. Cand vorbesc astfel ei tocmai si-au raspuns. Ei nu se uita la ceea ce Isus a facut ci se uita la ceea ce fac ei iar asta duce mereu la esec. Cei mai multi oameni cred ca Dumnezeu ii ajuta proportional cu ceea ce fac ei. Aceasta este o eroare pe care Pavel o combate in Epistola catre Romani. Cand Pavel spune ca nu ii este rusine cu Evanghelia, el de fapt spune ca nu ii este rusine sa spuna oamenilor despre bunatatea, harul si mila Domnului.

Dumnezeu ne iubeste in ciuda a ceea ce suntem si a ceea ce am facut. Ei, asta chiar ca este o veste buna! Oamenii religiosi ai vremii considerau ca este teribil sa spui asa ceva. Ei credeau ca ceea ce spune Pavel este o erezie. Oamenii trebuiau sa se raporteze la Dumnezeu bazanduse pe cat de rau le parea cu ceea ce faceau. Din punctul lor de vedere Dumnezeu nu era multumit de ei si de ceea ce faceau si ei erau doar niste viermi in ochii Domnului. Suna familiar?

La suprafata pare o atitudine de smerenie. In realitate, aceasta teorie face ca relatia omului cu Dumnezeu sa depinda de om. „Uite ce am facut pentru Dumnezeul meu, ce sfant am fost si cat de mult m-am negat pe mine”. Aceasta este o metoda de a te apropia de Dumnezeu centrata pe sine, o metoda independenta care nu aduce nici o roada in viata omului. Oamenii religiosi vor sa fie siguri ca ceilalti stiu cat sunt de pacatosi si ca vor ajunge in Iad. Adevarul este insa ca oamenii stiu cat sunt de pacatosi.

Romani 1:18-19

Mania lui Dumnezeu se descopera din cer impotriva oricarei necinstiri a lui Dumnezeu si impotriva oricarei nelegiuiri a oamenilor care inabusa adevarul in nelegiuirea lor. Fiindca ce se poate cunoaste despre Dumnezeu le este descoperit in ei, caci le-a fost aratat de Dumnezeu.

Mania lui Dumnezeu este cunoscuta intuitiv de fiecare persoana. Fiecare om stie ca Dumnezeu este manios pe pacat si nelegiuire. Astfel ca atunci cand cineva intreaba „daca spun oamenilor despre bunatatea lui Dumnezeu ce ii va face sa inteleaga ca sunt pacatosi care au nevoie de mantuire?” Pavel spune ca oamenii deja stiu asta. In inima lor oamenii deja stiu ca sunt pacatosi si ca au nevoie sa fie mantuiti. Este posibil sa fie nevoie sa li se explice ce inseamna aceste lucruri dar nu prin condamnare si restrictii religioase de genul ce trebuie facut si ce nu. Pavel a spus ca nu acesta este modul de abordare.

Modul de abordare este Evanghelia, vestea aproape prea buna pentru a fi adevarata. Este mantuirea prin har cea care il face pe om sa primeasca iertarea de pacate, vindecarea trupului, eliberarea de sub asuprirea lui Satan si altele. Nu e nevoie sa convingem oamenii ca sunt pacatosi ci trebuie sa le aratam calea de iesire. Aceasta este Evanghelia!

Andrew Wommack

Sursa: http://www.awmi.net/extra/article/

 

Un gând despre „Harul: Puterea Evangheliei

  1. Asa este . Nu e nevoie sa convingem oamenii ca sunt pacatosi ci trebuie sa le aratam calea de iesire. Aceasta este Evanghelia!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s